IBD Research Fellows

liset-westeraLiset Westera, postdoctoraal onderzoeker

Liset Westera promoveerde in 2014 op het Laboratorium voor Translationele Immunologie van het UMC Utrecht, waar ze kwantitatief onderzoek deed naar hoe een gezond immuunsysteem tot op hoge leeftijd in stand wordt gehouden. Haar postdoc project in de groep van Gijs van den Brink richt zich op het immuunsysteem in IBD, en in het bijzonder op T cellen in de darm.

roze-willemzeRose Willemze, arts-onderzoeker

Rose Willemze studeerde in 2014 af in Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit van Groningen. In haar master deed ze onderzoekservaring op tijdens een stage bij het laboratorium van de kinder-MDL in Cambridge, Verenigd Koninkrijk.
Sinds juli 2014 werkt ze aan haar PhD onder de begeleiding van Prof. Wouter de Jonge aan het Tytgat Instituut. Het onderzoek richt zich op de invloed van het autonome zenuwstelsel op de pathofysiologie van IBD en de mogelijkheid hier therapeutisch op in te grijpen middels zenuwstimulatie.

Sara van Gennep, arts-onderzoeker

Sara van Gennep studeerde Geneeskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam en behaalde in december 2015 haar diploma. Tijdens haar studie deed zij klinisch onderzoek naar de kwaliteit van leven bij colitis ulcerosa patiënten in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam en het Universitair Ziekenhuis Leuven. In januari 2016 is zij gestart met haar promotieonderzoek naar de effectiviteit van optimale thiopurine therapie bij patiënten met colitis ulcerosa (OPTIC studie), een samenwerking tussen het AMC en het VUmc. Zij doet dit onder supervisie van prof. dr. D’Haens en dr. Löwenberg in het AMC en dr. de Boer in het VUmc.

Merle Stellingwerf, arts-onderzoeker

Merle Stellingwerf heeft in 2014 haar Bachelor geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam gehaald. Hierna heeft zij een half jaar onderzoek gedaan in het St. Mark’s Hospital in Londen, ziekenhuis gespecialiseerd in aandoeningen van de dikke darm. In 2015 is zij aan haar master in het Academisch Medisch Centrum begonnen en wegens de start van haar promotieonderzoek in 2016 zal zij deze later vervolgen. Zij is nu werkzaam op de afdeling Chirurgie en Maag-, Darm- en Leverziekten onder begeleiding van prof. dr. Bemelman, prof. D’Haens en dr. Buskens. Hier coördineert zij de ACCURE trial, een studie waarbij wordt gekeken naar het effect van een appendectomie op het ziektebeloop van colitis ulcerosa. Daarnaast zal zij de PISA trial vervolgen, een studie gericht op de multimodale behandeling van perianale fistels bij patiënten met de ziekte van Crohn.

toerToer Stevens, arts-onderzoeker

Toer Stevens, geboren en getogen in Amsterdam, studeerde geneeskunde aan de Universiteit Antwerpen alwaar hij in 2016 afstudeerde. Tijdens zijn studie deed hij gedurende 4 jaar onderzoek naar het diagnosticeren van stollingsstoornissen na een traumatic brain injury. Na zijn afstuderen is hij begonnen aan een promotietraject in het AMC onder supervisie van prof. dr. G. D’haens en Dr. M. Wildenberg. Zijn onderzoek zal zich richten op biomarkers binnen de IBD. Een van de speerpunten, is het identificeren van predictieve biomarkers voor therapie respons. Het doel is bij te dragen aan de weg naar ‘precision medicine’ voor patiënten met chronische inflammatoire darmziekten.

Karin Wasmann, arts-onderzoeker

Karin Wasmann is in 2017 afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Aansluitend is zij in 2017 gestart met haar promotietraject in het Academisch Medisch Centrum. Ze is werkzaam op de afdeling Chirurgie en Maag-, Darm- en leverziekten onder begeleiding van prof. dr. Bemelman, prof. dr. D’Haens en dr. Buskens. Haar onderzoekt focust zich op de behandeling van de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Ze coördineert de PISA trial, een prospectief multicenter gerandomiseerde studie gericht op de multimodale behandeling van perianale fistels bij patiënten met de ziekte van Crohn.

Marileen Prins, arts-onderzoeker

Marileen Prins behaalde haar MSc in Geneeskunde in 2016 aan de Universiteit van Amsterdam. Aansluitend is zij gestart met haar PhD onder begeleiding van Dr. Manon Wildenberg en Prof. Dr. Gijs van den Brink. Haar onderzoek richt zich op de functie van autofagie in de dendritische cellen in de darm van patiënten met de ziekte van Crohn.

Mijntje Matheeuwsen, arts-onderzoeker

Mijntje Matheeuwsen studeerde Geneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, waar zij in 2017 haar diploma behaalde. Tijdens haar studie deed zij onderzoek naar de kwaliteit van leven bij patiënten met angiodysplasieën en later naar onderbehandeling van patiënten met angiodysplasieën in het Radboudumc in Nijmegen. Van juni tot en met december 2017 heeft Mijntje gewerkt als ANIOS Maag-, darm-, leverziekten in het Flevoziekenhuis in Almere. In januari 2018 is zij gestart met haar promotieonderzoek naar behandeling van acute ernstige colitis ulcerosa, onder supervisie van Dr. Gecse en Prof. dr. D’Haens in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

Sophie Berends, apotheek-onderzoeker

Sophie Berends is in 2015 afgestudeerd als apotheker aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens haar studie heeft ze in het AMC gedurende 8 maanden onderzoek gedaan naar dosis optimalisatie van antibiotica in IC-patiënten. Haar huidige promotieonderzoek is een nieuwe samenwerking tussen de ziekenhuisapotheek en de MDL-afdeling, onder leiding van prof. Mathôt en prof. D’Haens. Haar onderzoek naar biologicals richt zich op de farmacokinetiek: wat doet het lichaam met het geneesmiddel? Het doel is het optimaliseren van het gebruik van biologicals voor elke patiënt, ofwel het toepassen van personalized medicine.

Bente Rethans, arts-onderzoeker

Bente Rethans studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en behaalde in september 2015 haar diploma. Daarna heeft ze als ANIOS interne geneeskunde gewerkt in het Spaarne gasthuis te Hoofddorp. In april 2017 is zij gestart met haar promotieonderzoek  onder begeleiding van Prof. Dr. C.Y. Ponsioen. Haar onderzoek richt zich op de effectiviteit van fecestransplantatie bij patiënten met colitis ulcerosa; de TURN 2 trial.

Elsa van Wassenaer, arts-onderzoeker

Elsa van Wassenaer studeerde in 2018 af aan de Rijksuniversiteit Groningen voor de studie geneeskunde. Tijdens haar studie deed ze onderzoek bij Prof. Benninga, kinder- maag- darm- leverarts uit het AMC. Na haar afstuderen begon Elsa aan haar PhD-traject bij zowel de volwassen- als kinder-MDL, onder begeleiding van Prof. D’Haens, Prof. Benninga en dr. Koot. Haar onderzoek zal zich vooral focussen op het verbeteren van non-invasieve monitoring van kinderen met IBD (RAINBOW-studies). Daarnaast coördineert ze in het AMC de SPARE-studie, naar optimale behandelstrategie voor patiënten met de ziekte van Crohn in remissie.

Floris de Voogd, arts-onderzoeker

Floris de Voogd studeerde Geneeskunde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en studeerde in 2018 af. Na zijn afstuderen heeft hij een half jaar als arts-assistent gewerkt bij de maag, darm -en leverziekten in NWZ Alkmaar. Het was echter tijdens eerder onderzoek in Christchurch, Nieuw-Zeeland waar hij interesse kreeg in IBD. Sinds juli 2018 is hij arts-onderzoeker onder begeleiding van Prof. Dr. D’Haens en Dr. Gecse. Zijn onderzoek focust zich met name op de inzet van de point-of-care
darm echografie. Hiermee kunnen tijdens het spreekuur ontstekingen in de darm snel en gemakkelijk in kaart worden gebracht en kan het beloop van de ziekte vervolgd worden. Verder doet hij ook onderzoek naar gepersonaliseerde anti-TNF therapie in colitis ulcerosa.