Tytgat Instituut

anje-te-veldeAnje te Velde

Anje te Velde is principle investigator in het Tytgat Instituut voor Darm en Lever Onderzoek. Zij studeerde medische biologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en promoveerde in 1990 aan de Universiteit van Amsterdam op onderzoek uitgevoerd in het Nederlands Kanker Instituut beschreven in een proefschrift “Human monocytes in the cytokine network”. In 1991 verhuisde zij naar het Academisch Medisch Centrum waar zij een van de initiators van de bioartificiële lever (BAL) was waarna vanaf 1996 haar onderzoek zich verder richt op de chronische darm ontsteking.
Te Velde is vooral geïnteresseerd in de immunologische aspecten van de chronische darmontsteking waarbij zowel experimentele modellen als humaan materiaal wordt gebruikt. Zij geeft ook individuele begeleiding aan geneeskunde, biomedische en medische informatiekunde studenten. Het begrijpen en ontrafelen van de pathofysiologie van de chronische darmontsteking is haar belangrijkste drijfveer. Dit doet zij door breed onderzoek te doen op het gebied van (epi) genetica, omgevingsfactoren en een verstoorde regulatie van de immuunrespons tegen de normale microbiota in de darm. Samen met haar collega’s zoekt zij naar passende interventies in experimentele modellen en is zeer kritisch over het gebruik van de verschillende diermodellen. In workshops en wetenschappelijke artikelen beschrijft zij de voor en tegens van deze modellen en geeft aanbeveling voor het gebruik hiervan. In recent onderzoek beschrijft zij een therapeutisch effectief microRNA en markers voor de effectiviteit van therapie. In 2015 kreeg zij van de ECCO een beurs om onderzoek te doen naar de DNA methylatie van fibroblasten in een chronische darmontsteking. In samenwerking met de afdeling kindergeneeskunde heeft zij het DIKI project (Data Integration in Kids with IBD) opgezet waarin we subtypes willen onderscheiden in kinderen met IBD om zo een betere toegespitste behandeling te kunnen geven. Het translationele onderzoek is het werk van verschillende promovendi. Recent hebben we het gebruik van een muizenscoop in het proefdieronderzoek geïmplementeerd, waarbij we dieren gedurende de ontwikkeling van de ziekte kunnen vervolgen. Te Velde is lid van de kerngroep wetenschap van de stichting Immunowell (www.immunowell.nl) opgericht om een toetsbaar kader van een gezond immuunsysteem te onderzoeken.

wouter-de-jongeWouter de Jonge

Wouter de Jonge (UU-Biomedical Sciences) heeft onderzoek gedaan op Columbia University NY, Universiteit van amsterdam, en Universitair Medisch Centrum Maastricht en ontving zijn PhD in 2001, over regulatie van aminozuur metabolisme in de ontwikkelende darm. In 2001 kreeg hij de mogelijkheid aan het AMC als postdoc onderzoeker te werken aan de afdeling Maag Darm Leverziekten. In die tijd raakte hij geïnteresseerd in de neurogastroenterologie in het bijzonder in de interactie tussen zenuwen, stress, en het immune systeem in de darm. Om zich verder te verdiepen in het intestinale immuunsysteem werkte hij als EU Marie curie Fellow 2006-2008 aan de Universiteit van Oxford (prof Siamon Gordon). Hij heeft in die tijd op verschillende gebieden onderzoek prijzen verworven (EU FP7 Marie Curie award (2006), een FEBS award (2006) een NWO-VIDI beurs (2008), en verschillende andere niet persoonlijke grants.
In 2009 werd hij aangesteld als Principle Investigator in het nieuw gevormde Tytgat Instituut voor MDL onderzoek (website:), alwaar hij in 2012 tot universitair hoofddocent, en in 2013 tot hoogleraar exp. Neurogastroenterologie werd benoemd. Momenteel werken hij en met hem een drietal stafleden (Dr van den wijngaard, Dr J Seppen, en Dr S Heinsbroek) in de onderzoeksgroep Neurogastroenterolgie en Inflammatie, en richt het preklinisch onderzoek zich op verschillende facetten van mucosale immunologie, en neurogastroenterologie, met name gericht op de pathofysiologie van IBD en functionele darmklachten bij PDS, en de rol van micro en mycobiota in deze ziekten. Daarbij onderhoudt zijn onderzoek nauwe samenwerkingsverbanden met industriepartners (Public-Private-Partnerships), zoals bv een EU project over de epigenetica van ontstekingscellenin IBD wat gezamenlijk met GlaxoSmithKline uitgevoerd wordt (website: www.epimac.eu), projecten rondom voeding en IBD in de kinderleeftijd, en neurostimulatie ter behandeling van IBD. Details van deze studies zijn te vinden op de website www.gut-research.com.

medew-manonManon Wildenberg

Manon Wildenberg behaalde haar PhD in Immunologie in 2008 aan het Erasmus MC. Vervolgens startte zij haar onderzoek naar Inflammatoire Darm Ziekten (IBD) met een post-doc bij de afdeling Maag-, Darm-, en Leverziekten van het LUMC. Sinds 2011 werkt zij in het AMC, sinds 2015 als staflid op het Tytgat Instituut voor Lever en Darmonderzoek. De focus van de onderzoeksgroep ligt op het werkingsmechanisme van zowel huidige als nieuwe behandelingen voor IBD, met als uiteindelijk doel om nieuwe medicatie te ontwikkelen en bestaande medicatie optimaal te benutten. Specifieke onderzoeksvragen zijn onder andere 1) de rol van IBD geassocieerde genetische varianten in de effector functie van (myeloide) immuuncellen, 2) het voorspellen van de respons op behandeling door middel van deze genetische variatie en 3) het werkingsmechanisme van anti-TNF en andere medicatie op celniveau. In samenwerking met de afdeling Chirurgie onderzoekt de groep de rol van mesenteriale immuniteit in de ziekte van Crohn en mogelijke consequenties voor operatieve behandeling.

Het onderzoek wordt mede gefinancierd door de European Crohn’s and Colitis Organization (ECCO), Health Holland/TKI en ZonMW.

hergen-spitsHergen Spits

Spits heeft gedurende zijn carriere zowel in academia als industrie gewerkt. Momenteel is hij hoogleraar Cel Biologie aan het AMC en tegelijkertijd wetenschappelijk directeur bij AIMM therapeutics een biotech bedrijf dat therapeutische monoclonale antistoffen ontwikkelt. Hiervoor was hij van 2006 tot 2009 senior director Immunology discovery bij Genentech een van de grootste biotech bedrijven ter wereld. Daar gaf hij leiding aan een team van 70 medewerkers en was hij verantwoordelijk voor het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen tbv de behandeling van auto immuun en ontstekingsziekten.
Voordat hij in dienst trad bij Genentech was hij vanaf 2002 als hoogleraar verbonden aan het AMC. Daarvoor werkte hij 9 jaar bij het Nederlands Kanker Instituut als senior wetenschappelijk medewerker waarvan van 2000 to 2002 als hoofd van de afdeling Immunologie. Spits heeft van 1985 tm 1992 gewerkt bij Schering Plough in diverse functies in Lyon Frankrijk en bij het DNAX Instituut in Palo Alto California.
Het huidige onderzoek van Spits richt zich op het ontrafelen van ontstekingsreacties met name in de darm maar ook in de long. Hij onderzoekt hoe diverse types  immuun cellen worden geactiveerd en zich vermenigvuldigen gedurende ontstekingen en daarmee  bijdragen aan chronische ontstekingsziekten. Het uiteindelijke doel van Spits is om geneeswijzen te ontwikkelen die aangrijpen op ontsteking bevorderende immuuncellen.